Kvinnligt Håravfall


Kvinnligt håravfall

 

Att behandla en tunnhårig kvinna är allt som oftast enklare än för en man som lider av samma problem. Trots det är orsakerna till kvinnligt håravfall betydligt mer komplicerat än för män. Det är betydligt fler faktorer som påverkar håravfallet och dessutom ofta flera faktorer samtidigt.

En kvinna tappar sällan allt sitt hår och blir väldigt sällan helt kal på några områden på huvudet. Det typiska mönstret hos kvinnor är att hela ovansidan av huvudet får en mer eller mindre jämt fördelad uttunning av hårstråna. Hårfästet kryper upp i pannan och en uttunning kan ses vid tinningarna hos många kvinnor.

Kvaliteten förändras också radikalt. Hårstråna blir tunnare och glattare och saknar styrsel. Ofta blir håret platt och livlöst och håret börjar växa betydligt långsammare, framför allt uppe på huvudet. Något som de flesta upplever är också att det är mycket svårare att styla håret och att håret inte tål lika mycket stylingprodukter som tidigare.

 

Orsaker till kvinnligt håravfall

Kvinnligt håravfall är oftast relaterat till hormoner, gener och ålder. Andra orsaker kan exempelvis vara brist på järn och vitaminer, medicinering samt problem i ämnesomsättningen. Nyblivna mammor kan ibland även förlora mer hår än vad som anses vara normalt. Även stress kan leda till förlust av hår.

Kvinnor har realtivt lite testosteron i kroppen i jämförelse med en man, men kvinnan är däremot mycket känsligare. En mycket liten mängd DHT i hårbotten på kvinnor får en stor effekt på det växande håret. Dessutom har kvinnor en hormonhalt i kroppen av diverse hormoner som går upp och ner, både på kort och längre sikt. P-piller, menstruation, järnbrist, graviditet och klimakteriet. Ofta kan också sköldkörteln spela in och påverka tillväxten av hårcellerna och leda till tunt hår och håravfall.

 

Ludwig-skalan

Kvinnans håravfall drabbar normalt en större yta och är mer diffust jämfört med mannens. Trots det kan kvinnligt håravfall relateras till samma faktorer som hos männen. Gradering och frekvens illustreras i Ludwigskalan till vänster.

Skicka Meddelande
För/Efternamn (*) E-mejl (*) Telefon (*) Meddelande

Vi skall återkomma till er så fort vi kan!

OK Vi använder cookies på den här webbplatsen för att se till att du får bästa möjliga service.
  • Ska vi höra av oss vid olika kampanjer?

    Skicka in mejladressen så hör vi av oss till er!